Nokia – ei enää merkkituote

Älypuhelimet. Vuosikymmenen markkinamyrkky. Motivaatio blogin päivittelyssä on ollut lähellä nollaa, mutta nyt MeeGon kuultuani on avauduttava.

Olen seurannut Nokian tilanteita vuosia. Sen jälkeen kun jättiyhtiö julkisti alkuvuonna 2011 siirtyvänsä Windows-puhelimiin, keskustelua on herännyt ympäri maailmaa ja lööpit olivat täynnä Nokia-juttuja. Päässäni rupesi raksuttamaan, tuleeko se olemaan ylämäkeen johtava veto vai oliko se Nokian suurin virheliike. Jos Nokian Windows-puhelimet tulevat olemaan totta, tämä tarkoittaa sitä, että pitkään käytetystä Symbian-käyttöjärjestelmästä luovutaan.

Lisäksi työntekijöitä irtisanottiin paljon, ja niitä tullaan potkimaan lisääkin. Samaan aikaan kun raapustelin tätä, tuli Nokian yt-neuvotteluista päätös antaa potkut 1400 työntekijälle Suomessa. Miksi kaikki kävi näin? Tätini oli Englannissa töissä Nokialla pari vuotta sitten ja lähti vapaaehtoisesti, sillä siellä mentiin koko ajan huonompaan suuntaan eikä ollut uskoa huomiseen. Nyt vuoden loppuun mennessä sieltä irtisanotaan 700 työntekijää.

Mutta otetaanpa suurennuslasi käteen ja selvitetään asiaa markkinoilla olleista puhelimista päätellen. Matkapuhelimet yleistyivät vauhdilla ja niin paljon, että lähes jokaisen koululaisen taskusta löytyy nykyään sellainen. Siksipä älypuhelimiakin on uskallettu muutaman vuoden ajan markkinoida muunakin kuin isokenkäisten työvälineenä. Tavallisiin värinäyttöpuhelimiin riitti yksinkertainen Symbian-käyttöjärjestelmä, jossa ei tarvinnut olla juuri mitään ylimääräistä.

Sitten kun älypuhelimet ja 3G-datayhteydet nousivat aiheeksi enemmän ja enemmän, ei siihen enää riittänyt tunnettu Symbian säilyttämään puhelinmarkkinoiden valtaistuinta Nokialle. Ohjelmistoalustaa olisi pitänyt uudistaa tai vaihtaa aikoja sitten, sillä älypuhelimet eivät ole enää pelkkiä puhelimia. Ne ovat myös kämmentietokoneita, joiden toiminnalla on yhtä suuri riippuvuus käyttöjärjestelmästään kuten tavallisillakin tietokoneilla. Merkittäviä käänteitä ei kuitenkaan saatu aikaan, vaan Symbian jäi kehittymään niin hitaasti, että Google ja Apple menivät vikkelästi ohi. Jos Nokia olisi varautunut ennalta älypuhelimien näin valtavaan markkinaan, olisi tulevaisuutta paljon enemmänkin.

Nokia kuitenkin halusi pitää selvästi puhelimissaan sellaisen käyttöjärjestelmän joka näyttää itsensä näköiseltä, kuin siirtymään muiden valmistajien tavoin Android-soppaan. Siksipä Elop piti sopimusta Microsoftin kanssa arvokkaana. Nyt vuoden loppuun mennessä pitäisi tulla ensimmäiset Windows-puhelimet. Elop on melkoisen uskalias kaveri.

Mutta entäs tämä vastavalmistunut soppa N9:n kanssa, jossa on Androidin tapaan Linux-pohjainen MeeGo-käyttöjärjestelmä? Sanoisin, että tilapäinen ratkaisu ennen Windows-puhelimien tuloa. Vaikka olen yllättynyt Nokian ottaneen kerrankin avoimella käyttöjärjestelmällä varustetun älyluurin, olen aivan varma, että MeeGo jää lyhytikäiseksi. Varsinkin, jos saman puhelinvalmistajan kanssa on yhteistyössä myös Microsoft, joka on jo valloittanut tietokoneet ja olohuoneet. Mutta antaa tulevaisuuden näyttää uutisia seuraten, tapahtuuko sama puhelimillekin.

Kuluttajat, haluatteko tosiaan pitkäikäisen luurin vai pysytellä jättifirmojen koekaniineina ja ostella alle vuoden välein kalliita puhelimia? Oli se minkä merkkinen tahansa, nyt vain ominaisuuksilla on väliä. Vaikka kyseessä olisi Nokia.

Jos hermosoluissani virtaa taas jotain niin avaudun tänne lisää. Joitakin pikkuseikkoja tulee laitettua myös Twitteriin.

Jätä kommentti / Leave a Reply

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: