Sosiaaliset verkkopalvelut vastakkain

Sain kaverilta tunnarit kehitysvaiheessa olevaan uuteen verkkoyhteisöpalveluun, Google+:aan. Kyseessä on Facebookin kaltainen internetin sosiaalinen maailma, eli laitetaan tilapäivityksiä, kommentteja, kuvia ja paljon muuta muiden ihmisten nähtäville. Nyt olisi siis sopivaa pohtia tietosuojasta ja yksityisyydestä.

Lärvikirjan käyttäjä, kannattaisiko internetiin mennä kertomaan aurinkolomastaan, jolloin varkaat voisivat tietää tarkalleen, milloin taloon kannattaa iskeä nakki? Tai järjestää synttärikutsut niin huolimattomasti, että muutama tuhat kutsumatonta vierasta odottavat sisäänpääsyä kotiovellasi?

Kuten tämä on todettu moneen kertaan: mitä laitetaan internetiin, ei koskaan saada enää pois. Valitettavasti se pitää paikkansa myös kauhistuttavassa Facebookissa, johon monella käyttäjällä on voimakas riippuvuussuhde. Internet luo helpon lähestymistavan vaihtaa sanoja muille ihmisille. Tilapäivitystä kirjoittaessa tuppaa joskus unohtumaan, että ollaan elävien ihmisten kanssa tekemisissä. Suurimmat pahat piilevät myös epävirallisissa sovelluksissa, mutta lisäksi käyttäjiä hankaloittavat monimutkaiset yksityisyysasetukset.

Kuva: E-V

Facebookia on kritisoitu myös heikosta tietoturvasta. Käyttäjien kirjoittamat henkilökohtaiset tiedot joutuvat kolmansien osapuolien soppaan ja niitä hyödynnetään mm. mainostajilla. Menetelmä herätti kiinnostusta Pohjoismaiden tietoturvaviranomaisilta, joka lähetti Facebookille 45 kysymystä liittyen käyttäjätietojen luovuttamiseen.

Nyt vaikuttaa siltä, että pikku-f saa mojovasti vastapainoa isolta G:ltä. Google+ sai kiitosta tietoturvan huomioimisesta mm. F-Securelta. Esille nousevat varsinkin helppokäyttöiset toiminnot, joilla valita, mitä henkilökohtaisia tietoja jakaa kellekin.

Ensivaikutelma Google+:n ulkoasusta on selkeä, mutta tylsä. Sisältökin on vielä tynkää, sillä tuttavia on toistaiseksi sormilla laskettavan luvun verran eikä esimerkiksi Facebookin kaltaisia ryhmiä tai sovelluksia ole vielä palvelussa. Eniten ilahduin kuitenkin kuvagalleriaominaisuuteen, jonka ansiosta kuvien selailu on näppärää ja miellyttävää. Lisäksi omia kuvia voidaan muokata palvelun työkaluilla, joten aina ei enää tarvitse vaivautua pienten viimeistelyjen takia lähteä photoshoppailemaan ennen uppaamista.

Tilapäivitystä tehdessä näkyy, keille Google+:n käyttäjille kirjoitus tulee luettavaksi. Ne voidaan jakaa eri ”piireihin”, jotka korvaavat Facebook-tyylisen kaverilistan. Piireihin voi lisätä keitä tahansa ihmisiä, jotka löytyvät hausta. Päivitykset, kuvat ja muut tiedot voidaan säätää näkymään tietyille käyttäjille riippuen, mihin piireihin heidät ovat lisätty ja mitkä piirit ovat valittu näkemään mitäkin raapustuksia. Esimerkiksi esimiehiltä, anopeilta ja ikäviltä sukulaisilta voidaan piilottaa raportteja viikonloppuina tapahtuneista kännäysreissuista. Kätevän esikatselun avulla voidaan kokeilla toisen käyttäjän näkökulmasta, miten profiili näkyy heille.

Se siitä esittelystä, suosittelisin testaamaan Google+:aa itse. Google mainostaakin palveluaan tunnuslauseella ”älykästä elämää verkossa”. Tarkoittaako se sitten sitä, että Facebook-mokien kaltaiset päivitykset tulevat selvästi vähentymään paremman palvelun ansiosta? Mistä mokat johtuvat, käyttäjien harkintakyky ei aina riitä niiden välttämiseen vai kaikki on kiinni käytettävästä palvelusta?

Ei ole vain yhtä syytä, siispä molemmat pitävät paikkansa. Kehittäjillä on kuitenkin suuri vaikutuskyky vähentää jälkimmäistä syytä parantamalla verkkoyhteisöpalveluaan turvallisemmaksi. Toivottavasti Zuckerberg tietää sen.

Facebook on estellyt monien Google+:n sovelluksien käytön kylmästi, joten verkkoyhteisöpalveluiden kilpailu on nyt kireämpi kuin koskaan. Kummalle tämä on lopun alku ja kummalle alun loppu?

Jätä kommentti / Leave a Reply

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: