Läppärin ostovinkit: Virtapihi reissutyöläinen

Kannettava tietokone lienee yksi yleisimmistä ja vaikeimmista ostoksista, jossa tähdätään hyvään hinta-laatusuhteeseen. Nyt ajattelin herätellä blogia ensimmäisellä läppärin osto-oppaalla, joka on suunnattu etenkin opiskeluun ja työkäyttöön. Tärkeimpinä asioina ovat akkukesto, koko ja suorituskyky, kuitenkin saa rankan pelaamisen unohtaa.

Lyhyt yhteenveto, mitä haetaan (asteikolla 1-5):

  • Akkukesto: +++++
  • Koko ja paino: +++++
  • Grafiikkanopeus: +
  • Hyötynopeus: +++++
  • Hinta: ++

Aivan aluksi haluan tuoda esille, mitä jopa yli 6 tuntia akulla kestävän koneen sisältä löytyy ja mitä ei löydy. Ensinnäkin on kannattavaa jättää erillinen näytönohjain pois etenkin, jos raskaat pelit ja 3D-grafiikka eivät ole etuasemassa. Näin virtaa voidaan säästää huomattavasti, kun grafiikkapiiri on integroituna emolevyyn tai suorittimeen.

Toinen vaikuttava seikka on suoritin, jossa vertailun kohteena ovat yleensä AMD ja Intel. Prosessorivalmistajat ilmoittavat joka suorittimessa valmistustekniikan, jolla on vaikutusta energiankulutukseen. Mitä pienempi valmistustekniikka, sen vähemmän hukkalämpöä. Tällä hetkellä Intel on hyvin edellä uusilla Ivy Bridge -suorittimillaan, jolla on 22 nm valmistustekniikka. Intel on muutenkin virtapihi AMD:lle verrattuna ja siksi sen suorittimet ovat suorituskykyyn nähden myös kalliimmat. AMD puolestaan esiintyy halvimmilla pakettitietokoneilla ehkä useimmin.

Monet muutkin tekniset seikat vaikuttavat akkukestoon ja tietenkin vaikuttaa myös akun ominaisuudet, kuten kennojen lukumäärä. Mutta ennen kaikkea täytyy ottaa huomioon, kuinka tietokoneen eri komponentit kuluttaa! Se vaikuttaa myös akun elinikään.

Sitten nopeusasioihin. Tuossa avasinkin näkökulmaani suorittimista, mutta harrastajilla ei kiistely AMD:n ja Intelin väliltä lopu. Voisin itse suositella Intel-malliston uusimpia, sillä suorituskykyyn nähden ne ovat myös hyvin virtapihejä. Alla olevilla kannettavilla tietokoneilla on i5-3317U, joka on tuoretta Ivy Bridge -arkkitehtuuria.

Teknisesti tietokoneiden heikoin lenkki lienee kuitenkin tallennusmuistista, sillä käytämme yhä mekaanisia kiintolevyjä. Siksi markkinoilta löytyy myös SSD (Solid-state Drive) -puolijohdelevyjä, joiden ansiosta päästään eroon näistä liikkuvista osista kohti suuria lukunopeuksia. Nyt kun SSD-levyjen hinnat laskevat koko ajan, on uuden tietokoneen ostajan syytä harkita SSD-levyllä varustettua kokoonpanoa, oli se sitten pöytäkoneella tai kannettavalla. Tässä muutama huomioitava seikka tavalliseen kovalevyyn nähden:

+ Nopeus, ei liikkuvia osia
+ Energiankulutus
+ Parempi kestävyys (esim. iskuja vastaan)
+ Pienempi koko ja paino

– Kalliimpi gigahinta
– Hinnoista johtuen yleensä pienempi tallennuskapasiteetti
– Solujen rajallinen ikä (tulee esille lähinnä palvelinkäytössä)
– Bugit joillakin levyillä

Joillakin laitteilla on hybridilevyjä, eli yhdistetty kiintolevy ja SSD-levy. Tällaisen erikoisominaisuus on pitää automaattisesti eniten käytettyä dataa SSD:llä, jotta sitä myös latautuisi nopeasti. Näin saadaan aikaan suurikapasiteettinen, mutta nopea tallennustila.

Kolmas asia on tietysti kannettavan tietokoneen massaa, jonka näytön maksimina pitäisin 13-15 tuumassa. Henkilökohtaisena suosikkina pitäisin muun muassa opiskelu- ja työkäytössä 13,3″ kokoa, jonka paino on maksimissaan 2 kiloa. Se riittää hyvin ja jos isompaa tarvii, palvelee pöytäkone 23″ näytöllä kotona. Tosin pieni koko karsii liittimien määrää ja joitakin sovituksia on tehtävä adaptereilla. Optista asemaa ei tule olemaan näin pienillä läppäreillä, mutta tarvittaessa levyille voi ostaa ulkoisen luku- ja kirjoitusaseman.

Nyt kun tuli esille kolme tärkeää asiaa, voi tietysti kirvellä laitteen hinta. Budjetiksi kannattaa varata noin 800-1000 euroa, jottei laadusta ja pitkäikäisyydestä tarvitse tinkiä.

Otin näennäiseen vertailuun kolme Samsung 5/9 Series -kannettavaa, joiden yhteiset tekniset ominaisuudet ovat listattuna alla:

Näyttö: 13.3″ LED-taustavalaistu
Suoritin: 1.7 GHz Intel Core i5-3317U
Muisti: 4 GB DDR3 1600 MHz, 1 muistipaikka
Grafiikka: Intel HD Graphics 4000
Optinen asema: ei ole
Verkko-ominaisuudet: Gigabit Ethernet, 802.11b/g/n WLAN, Bluetooth v4.0
Liitännät: VGA (käytettävissä erikseen saatavilla olevalla donglella), kuuloke/mikrofoni (samassa)
Muuta: 4-in-1-kortinlukija (SD, SDHC, SDXC, MMC), 1,3 megapikselin HD-webkamera
Käyttöjärjestelmä (yleensä): Windows 7 Home Premium 64-bit, kielinä tanska, englanti, suomi, norja ja ruotsi
Takuu: 24 kk


Samsung 5 Series Ultrabook 13.3″ (500 GB kiintolevy + 16 GB Express Cache)
849,90 €

Näyttö: 13.3″ (1366 x 768) SuperBright 300 nits, heijastamaton
Tallennustila: 500 GB kiintolevy + 16 GB Express Cache
Akku: neljän kennon akku, 45 Wh
Liitännät: 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, HDMI
Mitat (L x S x K): 315 x 218 x 15 ~ 18 mm
Paino: 1,52 kg

Samsungin Ultrabookit ovat ohutrunkoisia  ja kevyitä reissukavereita, jotka myös ajavat annettuja työtehtäviä nopeasti uutta arkkitehtuuria edustavan i5-3317M-prosessorinsa ansiosta. Lisäksi ne ovat niin virtapihejä, että samalla latauksella ultrabook kestää ainakin 6 tuntia ja niin myös akun käyttöikä on uudenveroisena korkea.

Tässä mallissa ei ole SSD:tä, vaan perinteinen kiintolevy Express Cache -ominaisuudella, joka hybridilevyn tavoin hakee nopeasti paljon käytettyä dataa, kuten käyttöjärjestelmän tarvitsemat tiedostot. Näytettä Windowsin käynnistämisestä voi katsoa täältä.

Linkkejä: Samsung, Verkkokauppa.com, YouTube-video


Samsung 5 Series Ultrabook 13.3″ (128 GB SSD)

999,90 €

Hieman kalliimpi Ultrabook käyttää 128 GB SSD:tä, jonka ansiosta kaikki järjestelmässä olevat tiedostot ovat haettavissa nopeasti. Huonona puolena edelliseen nähden on pienempi tallennuskapasiteetti, joten videoiden ja muiden suurien tiedostojen kaveriksi kannattaa ottaa vaikkapa ulkoinen kovalevy.

Erot aiempaan nähden:

Tallennustila: 128 GB SSD
Paino: 1.47 kg

Linkkejä: Samsung, Verkkokauppa.com


Samsung 9 Series 900X3C 13.3″
1399,90 €

Näyttö: 13.3″ (1600 x 900) mattapintainen 400 nits
Tallennustila: 128 GB SSD
Akku: neljän kennon akku, 40 Wh
Liitännät: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, Micro HDMI
Mitat (L x S x K): 313.8 x 218.5 x 12.9 mm
Paino: 1.16 kg

Ysisarja edustaa Samsungin eliittiä kuluttajamarkkinoilla. Koko- ja painoeroa edelliseen nähden on huomattavasti, joten siksi laitteessa on vain kaksi USB-liitintä, Micro HDMI -liitin ja verkkoportti adapterin varassa. Ennen kaikkea eron huomaa valotehoisesta ja mattapintaisesta näytöstä, jonka resoluutio on 1600 x 900. Lainattuani tätä Samsungilta Assemblyjen aikana laite sopi hyvin yhteistyöhön valokuvien käsittelyyn ja ajaa RAW-kuvat nopeasti jpg:lle samalla prosessorilla, mikä on myös edellä mainituilla läppäreillä.

Linkkejä: Samsung, Verkkokauppa.com

2 vastausta artikkeliin “Läppärin ostovinkit: Virtapihi reissutyöläinen

  1. Tähän asti kiintolevyllinen (+ Express Cache) Ultrabook ollut jo kohta pari kuukautta käytössä ja hyvin on toiminut. Windows käynnistyy yhä nopeasti, vaikka ohjelmia on jo runsaasti. Pelitkin toimii low-grafiikoilla moitteetta, kuten Counter-Strike: Global Offensive ja StarCraft 2. Battlefield 3:a en ole kerennyt testaamaan, mut epäilisin sen vaativan ainakin grafiikkakortilta enemmän mitä tarvitsisi.

Jätä kommentti / Leave a Reply

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: