Tarviiko suhteita päästäkseen töihin?

Luin Aamulehdestä artikkelin Tampereen Vesi Liikelaitoksesta, josta nostettiin meteliä sen johdosta, koska viideksi viikoksi valituista kesätyöntekijöistä valtaosa ovat työntekijöiden sukulaisia. Tämä oli keino voittaa aikaa ja säästää rahaa hakuprosessissa. Kunta on kuitenkin vain yksi niistä monista työpaikoista, jossa valtaosa uusista tekijöistä työllistyvät suhteiden avulla. Tilanteet ovat vastaavia myös yksityisillä sekä muilla julkisen alan sektoreilla.

Ensimmäisen työpaikkani sain perheeni omasta yrityksestä varastotyöntekijänä. Mutta ammattikoulun jälkeen tilanteet alkoivat olemaan toisenlaisia, sillä olin jo lähtenyt etsimään oman alani eli sähkötekniikkaan liittyviä hommia. Tuosta eteenpäin vajaa 40% työpaikoista olen saanut sisäpiiritietojen kautta, mutta yhdessäkään ei ole ainakaan ennakkotietojeni mukaan työskennellyt tuolloin sukulaisia, eikä oikeastaan yksikään työpaikka ole tullut sukulaisten kontaktiverkkojen avulla.

Valmistuttuani sähköasentajaksi töitä irtosi koulun verkoston kautta. Se oli tuolloin tärkeää, sillä en vielä tiennyt paljon alan työelämästä eikä työkokemustakaan ja koulun aikaisista harjoitteluistakin jäi todella vähän käteen. Finanssikriisin lama alkoi ennen tuota ja se vaikeutti meikäläisenkin työllistymistä. Sinnittelin kovasti satojen työhakemuksien, puhelinsoittojen ja lisäkoulutuksien avulla, jolloin olen onnistunut olemaan työelämässä oman alan tehtävissä kaksi vuotta. Viime vuonna päätin ottaa uralleni suunnanmuutosta ja panostaa uudelleen opiskeluun. Muutaman kuukauden täysipäiväisillä pääsykoeharjoitteluilla sain avaimet Tampereen Ammattikorkeakoulun sähkötekniikan koulutusohjelmaan, johon taidettiin ottaa vain joka kuudes hakija. Nyt tällä hetkellä olen kesätöissä paperitehtaan automaation kunnossapidossa, eikä oikeastaan mitään muuta sopivaa kesätyöpaikkaa löytynyt tyydyttävistä kokemuksistani huolimatta. Edellisinä kesinä työpaikat ovat varmistuneet yleensä niissä vaiheissa, jolloin pahimmat rekrytointiprosessit ovat menneet ohi ja tekijöitä tarvitaankin lisää.

Tietysti verkostoituminen auttaa töiden saamisessa todella paljon. Itse kuulen työpaikkojen tilanteista etenkin kavereilta, opettajilta ja yrittäjätutuilta. Välillä tiedot ovat johtaneet työpaikan saamiseen saakka. Mitä laajempi verkosto on sekä aktiivisemmin on kontakteissa ja tilanteista kuulolla, sen paremmat ovat mahdollisuudet työllistyä niiden kautta. Esimerkiksi kouluilta voi mahdollisesti tiedustella, missä harjoittelupaikoissa opiskelijat ovat tehneet töitä. Suurimman osan töistä olen kuitenkin saanut netti-ilmoitusten ja ahkerien puhelinsoittojen kautta sekä pitämällä nimeä hakuprosesseissa.

Joidenkin työpaikkojen rekrytointitilanteissa voidaan olla “suhteilla töihin” -periaatetta vastaankin. Muutamat tapaamani yrittäjät ovat kommentoineet, etteivät palkkaa lähituttuja suoraviivaisesti, mikäli haluaisivat yritykselleen pätevän lisäksi ahkeran ja myöntyvän työntekijän. Toiset taas pitävät siitä periaatteesta kiinni, etteivät palkkaa mm. työntekijöidensä sukulaisia. Minun mielestäni lojaalia olisi tietenkin, että tuttavapiireissä vaikeasti työllistyviä voitaisiin mahdollisuuksien mukaan ottaa määräaikaisiksi harjoittelijoiksi ja auttaa heitä samalla pääsemään urassa eteenpäin. Samalla he voisivat tutustua yritystä yhdistäviin hyödyllisiin verkostoihin, jotka voivat jatkotyöllistää.

Suhteiden hyöty on parhaimmillaan uran alkuvaiheissa, joten verkostoituminen kannattaa aloittaa jo ennen uran aloittamista. Se voi olla joillakin aloilla lähes välttämätön keino työllistyä. Uran jatkuminen voi puolestaan mennä varmemmin kuin aloittaminen, kun molemmissa ei töitä oteta suhteilla.

Jätä kommentti / Leave a Reply

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: