Tietoturva kuntoon selainlaajennuksilla

chrome-firefox-extensions-300x276Suurin osa tartunnoista tapahtuu verkon kautta. Haittaohjelma voi sujahtaa, vaikket klikkaisi mitään. Verkkosivut vakoilevat muiden sivujen evästeitä, tai jopa urkkivat tietoja. Tietoturvaohjelma tuskin aavistaa aivan joka kerta. Miten toimitaan?

Kynnys ei ole jyrkkä. Esitän listan Firefoxin lisäosista, joilla saa parannettua lisäturvaa merkittävästi ja ilmaiseksi. Esitän samalla vaihtoehdot Chromelle.

WOT (Web of Trust) 3456-64

Web of Trust on suomalainen tietoturvayritys, joka tuottaa verkkosivujen haitallisuusluokitusta tekevää verkkopalvelua. WOT osaa varoittaa käyttäjää monilta haitallisilta sivustoilta, jopa erikseen lapsille sopimattomilta sivuilta.

Saatavilla: Firefox, Chrome, Internet Explorer, Safari, Opera
www.mywot.com

Bluhell

Estää ärsyttävät mainokset, kuten koko ruudulle tulevat Flash-animaatiot.

Saatavilla: Firefox
Bluhell Firewall

Vaihtoehto Chromelle: adblockplus

Ghostery

Tiesitkö, että joidenkin verkkosivujen evästeet, kuten sosiaaliset mediat (mukaan lukien Facebook) jäljittävät jatkuvasti selailuasi? Tämän avulla voit estää moiset ja antaa yksityisyydellesi rauhan. Tosin se pyyhkii esimerkiksi ulkoisten verkkosivujen Facebook-kommenttikenttiä, mutta niitä voi säädellä takaisin.

Asennusvaihe on nopea ja siinä kannattaa ruksia kaikki lähteet.

Saatavilla: Firefox, Chrome
Ghostery

Vaihtoehto: Blur

NoScript

Yksi parhaimmista tavoista suojautua verkossa ikäviltä yllätyksiltä! Estää muun muassa JavaScript, Java, Flash, Silverlight sekä muita liitännäisiä toimimasta verkkosivuilla, ellei niitä ole asetettu sallituiksi (whitelist).

Normaalissa käytössä monia sivuja voi tarvia asettaa sallituiksi, jolloin osoite lisätään whitelistiin.

Saatavilla: Firefox
noscript.net

HTTPS EverywhereHTTPS Everywhere

Monien sivujen salattu selaus (HTTPS) ei toimi aina kuten elokuvissa. Kansainvälinen tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksia puolustava järjestö The Electronic Frontier Foundation (EFF) on luonut tällaiseen maailmanlaajuiseen vikaan korjauksen, joka tukee useimpia tunnettuja verkkosivuja.

Saatavilla: Firefox, Chrome, Opera
www.eff.org/https-everywhere

Jos on tarpeen olla esittämättä verkkosivuille omaa IP-osoitetta, niin siihen löytyy Firefox-pohjainen selain nimeltä Tor Browser. Selaimen mukana tulee yllä mainittu NoScript-laajennus, mutta se on kytkettävä erikseen päälle.

Jos selaimen valinnan kanssa tulee arpomista, niin suosittelen Firefoxia (varma ja luotettava) tai Chromea (jos tietokoneessa on suuri RAM-muisti ja tehokas prosessori niin toimii nopeasti).

Selainten lisäosia ei kannata innostua lataamaan tarpeettomasti, sillä niissäkin piilee haittaohjelmia. En ota vastuuta esittämieni lisäosien aiheuttamista haitoista, mutta jos tietäisin jonkin näistä olevan epäluotettava, en pitäisi sitä listalla.

Uutiskuva: hyphenet

Päivitys #1: HTTPS Everywhere ja selainsuositukset lisätty!
Päivitys #2: Teema muutettu koskien vain turvallisuutta, joten Pocket poistettu. Ghostery ja NoScript lisätty. Vaihtoehtoja muutettu.

Jätä kommentti / Leave a Reply

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: