Lautapeliharrastuksen vuosikatsaus 2019

Simi esittelee Tikal-peliä, jossa pelaajat ohjaavat arkeologiryhmiä viidakossa. Pelaajamäärä 2-4 (Simi hypähti konsultoimaan, että kaksistaan tämä on turhankin rauhallista).

Kuten varmaan monet tuttavani tietävätkin, olen viime vuoden aikana hurahtanut lautapeliharrastukseen. En ole koskaan aikaisemmin pelaillut niin paljon muina vuosina kuin 2019, ja olen myös erään Tamperelaisen lautapelikerhon jäsen. Olen voinut postailla pelikuvia ilman sen kummemmin niiden esittelyitä, joten pistetäänpä jotain kerralla jakoon.

Oikeastaan homma lähti käymään kunnolla vasta vuoden 2018 lopussa, kun kolmekymppisilläni järjestin vierailijoille muutamia nelinpelejä tietokonepeleja TV-ruudulla, kuten Rocket Leagueta, Road Redemptionia ja Stick Fightia. Illan aikana nousi kysyntää myös lautapelistä, johon en ole kunnolla varautunut. Kaapissa olisi kyllä odottanut Monopoli, Tikal ja Menolippu, mutta eipä niihin juuri silloin enää jaksettu perehtyä valmistella. Myöhemmin sain työkaverilta vihiä BANG-korttipelistä, joka kuulemma on hyvä seurapeli. Lähdinkin Lautapelit-pelikauppaan tutkimaan valikoimaa ja mukaan tuli korttipelin lisäksi BANG-noppapeliversio.

Tämän jälkeen siirryinkin vähän isompiin peleihin ja kotimaisten lautapeliblogien myötä päädyin hankkimaan käytettynä Dead of Winter: The Long Night -pelin, sitten Scythen ja niin edelleen. Kaverien kanssa ollaan saatu yksi syy lisää tavata useammin, yhdistyksellä tulee käytyä noin kerran viikossa ja kotona pelaillaan kaksinpelejä vaimon kanssa.

Alla muutamia pelattuja pelejä kuvan kera. Kaikki eivät kuitenkaan ole minun pelejäni.

BANG
BANG! on länkkäriaiheinen korttipeli isolle poppoolle, joka on jaksanut viihdyttää porukkaa pitkään. Sheriffi ja apulaissheriffi(t) vastaan rosvot ja luopio, mutta kuka kukin on? Meinaan sheriffiä lukuun ottamatta muiden roolit ovat salaisia. Pelaajamäärä: 4-7 (suositeltu: 5-7, Dodge City -lisäosalla mahtuu kahdeksas). Lisäksi on olemassa BANG! The Dice Game -noppapeliversio, jossa on laihemmin sisältöä ja enemmän sattumanvaraisuutta, mutta nopeampi pelata ja helpompi opettaa muille. Molemmista on myös suomenkielinen painos.
Dead of Winter: The Long Night. Tukikohtaan on iskenyt ruokapula ja ruokittavaa riittää. Lähimpään kauppaan, jonka kätköistä voi löytyä sapuskaa, on kilometrin matka ja ulkona on kylmä. Kompastut risuun ja hyytävä zombi antaa matkalla jäätävän pusun. Peli on itsenäinen lisäosa pelistä Dead of Winter: The Crossroads. Pelaajamäärä 2-5, mutta hauskimmillaa, mukaan lukien petturin mahdollinen olemassaolo, on vain 3-5 pelaajalla.
Sabouteur. Olet kaivoskääpiö ja pyrit muiden kääpiöiden kanssa saavuttamaan kaivauksen etenemään kultasuoneen saakka ja saamaan sieltä parhaat palat. Joku rikkoo valoasi jatkuvasti ja puolestaan kaverikääpiön vaunutkaan eivät meinaa pysyä ehjänä. Kevyt peli laajalle porukalle ja toimii hyvin kouluikäisten lastenkin kanssa. Suositeltu pelaajamäärä 5-10.
Blue Lagoon. Polynesialaiset veneilevät saarille etsimään aarteita, perustamassa kyliä, valloittamamaan saaria ja varmistamaan parhaat kulkuyhteydet saarien välille. Tämä noin tunnin peli on helppo oppia. Pelaajamäärä 2-4.
Scythe. Kukin pelaaja edustaa aiemmin Itä-Euroopan suuressa sodassa kaatunutta johtajaa, joka yrittää palauttaa kunniansa ja johtaa ryhmänsä takaisin valtaan. Pelaajat valloittavat alueen, värväävät alokkaita, hyötyvät luonnonrikkauksista, voittavat kyläläiset puolelleen, rakentavat yhteiskuntaa ja ottavat käyttöönsä hirviömäiset mechit. Hauskempaa ja erilaisempaa shakkia siis. Pelaajamäärä 1-5, Invaders of Afar-lisäosalla saadaan jopa kaksi lisäpelaajaa, mutta mikäli pelaajille iskee paljon opettelua tai analyysihalvauksia, tällöin saattaa ilman pelikelloa olla turhankin pitkä peli.
The Mind -yhteistyöpeli, pelaajamäärä 2-4. Pelissä on korttipakka, joissa ovat numerot 1-100. Pelaajien on pelattava kädessä olevia kortteja pois pöydällä olevan pinon päälle kasvavassa numerojärjestyksessä. Pelaajilla on yksi pieni ongelma; pelaajat eivät saa millään tavalla kommunikoida keskenään. Kuvassa on tapahtunut virhetilanne, joka johtaa yhden elämän menettämiseen.
Gloomhaven on noin sadan skenaarion pituinen kampanjapohjainen ja vuoden 2019 eniten pelaamani peli, joka on ollut BGG-sivustossa arvostetuin peli. Pahvilätkistä rakennetaan ohjeen mukainen kartta, mäiskitään vihollisia turpaan ja tehdään tehtäviä sankarien parhaiden kykyjen mukaisesti. Kymmenen kilon laatikko sisältääkin pitkäaikaista pelattavaa monipuolisesti ja tarjoaa todellista herkkua peliharrastajille, mutta vaatii pelikertoihin saman 2-4 hengen poppoon, tai vaihtoehtoisesti voi yksinkin pelata.
Chronicles of Crime -rikosmysteeripeli, jossa hyödynnetään puhelinsovellusta ja kameraa korttien QR-skannausta varten. Pelaajamäärä 1-4 (teoriassa pelaajamäärä voi olla loputon, mutta jo neljällä voi tulla ahdasta, ellei esim. puhelimen näyttöä striimata televisioon). Pelaajat ohjaavat salapoliisia, joka selvittää skenaariossa ilmennyttä rikosta ilmi löytyneiden johtolankojen avulla. Viihdyttävä tarinapohjainen yhteistyöpeli ja tähän on olemassa pari eriteemaista lisäosaa. Toiminut hyvin ns. parisuhdepelinä.
Tiny Epic Zombies on hyvä valinta, mikäli halutaan tempaista zombeja turpaan, mutta Dead of Winter on siihen liian pitkä, raskas tai siihen ei saada riittävästi pelaajia. Pelaajat pyrkivät tekemään tehtäviä pelimuodosta riippuen joko yhteistyössä tai vastakkain. Lisäksi on olemassa pelimuotoja, jossa joku pelaajista ohjaa zombeja! Pelaajamäärä 1-5 ja tämähän toimii kaikilla pelaajamäärillä.
Crimson Company on korttipeli, jossa pyritään mahdollisimman vahvojen linjojen avulla kaappaamaan kolmesta linnasta ainakin kaksi. Pelaaja esittää rahojen avulla tarjouksen haluamastaan kortistaan ja jos vastustaja päättääkin itse ottaa tämän kortin, hän maksaa kortista saman summan pelaajalle. Toiminut kotona erityisesti ns. aamunavauspelinä, sillä peli on lyhyt (n. 5-15 min) ja helppo opettaa. 2 pelaajaa. Ensimmäinen Kickstarter-pelini ja Suomen kaupoista ei ehkä saatavilla.
Terraforming Marsissa pelaajat ohjailevat yhtiöitä, jotka ovat tekevinään hyviä tekoja projektien avulla, saaden Marssista elinkelpoinen planeetta. Pelaajamäärä 1-5, yksinpeliin omat soolopelisäännöt ja viidellä pelaajalla voi olla liian pitkä. Vaikka peli voi muutenkin venähtää kahdesta jopa viiteen tuntiin, niin onhan tämä rakentavaa varsinkin harrastelijoille, jota jaksaa uudestaankin, erityisesti lisäosien kanssa. Kuvasta voidaan päätellä, että tästä on olemassa myös suomenkielinen painos.
Carcassonne, tämä tunnettu europeli ei ilmeisesti esittelyjä paljon kaipaile! Laatoista muodostuu pöydälle nätti kartta ja pelaajat keräävat parhaat pisteet asettamisensa seuraajien avulla. Pelaajamäärä 2-5, loistava kaksinpeli. Suosittelen peruspelin lisäksi kaksi ensimmäistä lisäosaa.
7 Wonders, laajennettuna Leaders-, Cities- ja Armada-lisäosilla sekä kaiken luksukseksi metallikolikoilla. Ajatuksena on rakentaa mahdollisimman paljon pisteitä tuottava oma valtakunta. Kyseessä on ns. draftauspeli, jossa kierrätetään käsikortteja pelaajien kesken, valitaan parhaat palat itselleen ja vaikutetaan samalla muidenkin peliin. Suositeltu pelaajamäärä 3-7 (Cities-lisäosalla saadaan kahdeksas pelaaja) ja kunhan pelaajat ovat perehtyneet pelin perusominaisuuksiin, peli ei ole pitkänpuoleinen isollakaan pelaajamäärällä, sillä pelaajat pelaavat korttinsa joka vuorolla yhtaikaa.
7 Wonders Duel on 7 Wondersin kaksinpeliversio, joka on meidän kotona päässyt hyvin hyvin usein pöydälle ja on joidenkin mielestä 7 Wondersiin nähden jopa parempi. Duelissa on alkuperäiseen peliin nähden muuten hyvin sama idea, mutta käsikorttien pelaamisen sijaan kortteja napsitaan pöydän muodostelmasta vuorotellen.
Marvel Champions: The Card Game. Käytännössä ainoa lauta/korttipeli, jota olen jaksanut pelata itseksenikin. Pelissä valitaan viidestä sankarista yksi, jolle luodaan itselleen korttipakka lähes vapaasti. Sitten lähdetään mätkimään jotakuta pahista, joita tulee peruspelilaatikossa kolme. Kuvassa Iron Man, joka on paljon riippuvainen siitä, kuinka paljon on saanut haalittua puvun osia itselleen. Pelaajamäärä: 1-4 (ei ehkä kuitenkaan neljällä). Lisäosilla voidaan laajentaa peliin lisää sankareita, kortteja pakkaa varten sekä vastustajia. Vuoden 2019 ainoa kauppaan asti päätynyt peli, joka mahtuu top-20 pelatuimpien joukkoon.

Ja lopuksi vuoden 2019 top-20 meikäläisen osalta pelatuimmat pelit:

 1. Gloomhaven
 2. 7 Wonders Duel
 3. Scythe
 4. 7 Wonders
 5. Carcassonne
 6. Crimson Company
 7. Dominion
 8. Exploding Kittens
 9. The Mind
 10. Chronicles of Crime
 11. Terraforming Mars
 12. Marvel Champions: Ther Card Game
 13. Secret Hitler
 14. BANG!
 15. Blue Lagoon
 16. The Resistance: Avalon
 17. Saboteur
 18. Dead of Winter: The Long Night
 19. UNO
 20. Tiny Epic Zombies

Saas nähdä, mitä mahtuu tänä vuonna listalle. Tilauksessa on muutamia kiinnostavia Kickstarter-hankintoja, joiden odotetaan saapuvan tänä vuonna. (Kickstarterissa rahoitetaan tuotteita/asioita joukkorahoituskampanjan avulla)

Ilmainen vinkki; Tampereella on hyviä peliseuramahdollisuuksia!

Jätä kommentti / Leave a Reply

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: