Raportti kotiteatteri-tietokoneen rakentelusta

Tästä piti aikaisemmin kirjoittaa pitempi kirjoitus, mutta taidan vaan kertoa lyhesti sen sijaan, kuin laatisin tästä omaa koneblogia (vertaa 2011). Eli tarkoituksena oli saada olohuoneeseen laite, jolla toteutuisi sekä leffojen katselu että kevyt pelaaminen. Niinpä päädyin rakentamaan pienen tietokoneen, joka on yhdistettynä televisioruutuun ja ohjattuna langattomalla hiirellä ja näppäimistöllä. Siinä on blu-ray-asema, järjestelmää nopeuttava SSD-asema, isona tallennustilana kiintolevy sekä tehokas suoritin, joka ajaa myös grafiikkaa. TV-lähetysten katselu jää digiboxien tehtäviksi, sillä varsinkin kaapeli-TV-kortit ja -adapterit ovat tietokoneille kalliita.

Kokoonpano

  • Prosessori: AMD A10 5700 3.4 GHz FM2
  • Emolevy: MSI FM2-A75IA-E53 (MS-7792), AMD FM2, AMD A75, DDR3, WiFi/BT, Mini-ITX
  • SSD: Kingston 120 GB SSDNow V300, 2.5″, SATA III
  • Kiintolevy: 500 GB 5400 RPM 2.5″ SATA II
  • Muisti: 4GB 1333 MHz
  • Kotelo: Thermaltake Element Q Mini ITX 200W SFX virtalähteellä
  • Levyasema: Asus BC-12B1ST Blu-ray Combo 12X Black Sata

Loppuarviot

Näin tehokkaan järjestelmän hinnaksi tuli noin 500 euroa. Kotelo on varsin pieni ja komponenttien asentamisen kanssa saa menetellä harkitusti, jotta kaikki loksahtaa oikeassa järjestyksessä. Ennen kaikkea haastavaa oli kaapeleiden vetäminen näin tiiviissä ITX-kotelossa ja mielestäni olisi hyvin voitu valita vaihtoehdoksi microATX-kokoisille emolevyille suunniteltu kotelo. Asennus tuli kuitenkin suoritettua onnistuneesti ja oli ilo huomata, että ruutuun tuli ensimmäistä kertaa kuvaa. Windows 7:n asennus SSD:lle ja kaikki muut viimeistelyvaiheet onnistuivat ongelmitta. Kotiteatterikäytössä kone suoriutui erinomaisesti ja on tullut katsottua elävää kuvaa DVD:ltä, Blu-raysta, Netflixistä (HD:na) ja isoja bittimääriä ajavilta tiedostoilta.

Ainoa kokoonpanossa häiritsevä juttu on kotelon virtalähteen luvattu ”hiljaisuus”. Oikeasti se pitää jopa häiritsevää hurinaa valmiustilassakin, ellei äänentoisto peitä sitä sopivasti. Eivätkä näin pienet virtalähteet ole kovin yleisiä, joten vaihdon varalta suosittelen tavallisesti hankkimaan sellaisia koteloita, joihin mahtuu normaalikokoinen ATX-virtalähde. Lisäksi olisi voinut valita langattoman näppäimistön, jossa on kosketuslevy, esim. Logitech Wireless Touch Keyboard K400. Kursoria voisi helpommin siirrellä vaikkapa sohvalla, mutta nyt hiiri joutuu olemaan pöydällä.

Koneella on voitu pelata sulavasti monia raskaitakin pelejä, kuten DiRT 2:ta. 3DMark-pisteet näytti täydellä teholla seuraavilta: Icestorm: 42853, Cloud Gate: 4737, Fire Strike: 784. Kone kuluttaa rasituksessa n. 100 wattia ja prosessorin lämpötilaksi tulee n. 80 astetta, joka on vielä siedettävä.

Jätä kommentti / Leave a Reply